90-ті роковини Голодомору: відбулось обговорення підготовки та проведення пам'ятних заходів
опубліковано 04 квітня 2023 року о 18:41

Заступник начальника Чернівецької ОВА Андрій Кучерявий взяв участь у засіданні Організаційного комітету з підготовки і проведення заходів у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору в Україні 1932-1933 років. 

Головуючим на засіданні був Прем’єр-міністр України, співголова Оргкомітету Денис Шмигаль. Також були присутні і співголова Оргкомітету, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Під час онлайн-конференції обговорили концепцію проведення Міжнародного форуму до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу. 

Нагадаємо, 90 років тому сталінський комуністичний тоталітарний режим організував геноцид українців. Спланована конфіскація врожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж Голодомору 1932-1933 років безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та експортувала за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі Української СРР, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих з-за кордону. Тоді від голоду, за різними даними, померли від 4 до 10,5 мільйона українців.

Попри те, що дії представників сталінської влади, які спричинили смерть людей голодом, кваліфікувалися згідно з нормами тогочасного радянського кримінального законодавства як вбивство, причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися та ніхто з можновладців, причетних до злочину, не поніс покарання при тому, що навіть найвище керівництво СРСР знало про факти загибелі людей від голоду.

Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, а й взагалі заборонялося про нього будь-де згадувати.

Станом на 20 березня 2023 року, зі 195 країн світу, актом геноциду Голодомор на державному рівні, крім України, визнали парламент 22 держав-членів ООН. Також Федеральний Сенат Бразилії визнав Голодомор геноцидом у Законі від 26 квітня 2022 року, але для вступу в дію необхідне рішення Палати Депутатів Національного Конгресу Бразилії, яке скоро очікується. 

Крім того, Ватикан також назвав Голодомор геноцидом у збірнику соціального вчення Церкви. 

Визнали Голодомор геноцидом і дві міжнародні організації – Балтійська Асамблея (дорадчий орган зі співробітництва Естонії, Латвії та Литви) та Європарламент.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux