«Підтримане проживання»: одна з 18-ти базових соціальних послуг, яку можуть отримати громадяни
опубліковано 11 жовтня 2024 року о 17:00

«Підтримане проживання»: одна з 18-ти базових соціальних послуг, яку можуть отримати громадяни

Послуга підтриманого проживання включає в себе певний комплекс заходів, зокрема, це:

- надання місця для проживання;

- розвиток та підтримка навичок самостійного проживання;

- допомога у веденні домашнього господарства;

- організація медичного патронажу;

- взаємодія з іншими фахівцями та службами;

- залучення до життєдіяльності громади.

Іншими словами, підтримане проживання – це можливість жити в громаді і це – якісна альтернатива проживанню в інтернатних установах.

Як зазначає заступниця директора, начальник управління Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОВА Ольга Андріїва, остаточний зміст соціальної послуги, її обсяг та строки надання для кожного отримувача визначаються індивідуально в залежності від ступеня потреб людини.

Хто може отримати цю соцпослугу?

Послугою підтриманого проживання можуть скористатися особи похилого віку та повнолітні особи з інвалідністю, які потребують догляду, побутового та медичного обслуговування.

Протипоказаннями для надання соціальних послуг підтриманого проживання є певний ряд хвороб, зокрема, це:

- тяжкі психічні розлади в стадії загострення;

- залежність від психоактивних речовин, алкоголю, наркотиків;

- хвороби в гострому періоді, хронічні хвороби у стадії загострення;

- хвороби, що потребують стаціонарного лікування у спеціалізованих закладах охорони здоров’я;

Послуга підтриманого проживання надається в окремому приміщенні (квартирі чи будинку) державної, комунальної або приватної форми власності, для забезпечення самостійного проживання отримувача/групи отримувачів соціальної послуги.

Таким чином, суб’єктом, що надає соціальну послугу підтриманого проживання може бути підприємство, установа, організація, заклад незалежно від форми власності, фізична особа - підприємець, які відповідають критеріям діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги.

«Варто зазначити, що є окремі вимоги до приміщення для надання соціальної послуги, це: окремі спальні кімнати, які розраховані для 1-2 осіб, вітальня, кухня, санітарна кімната, а також місце для надавача соціальної послуги (чергового соціального робітника/ менеджера), який безпосередньо надає соціальну послугу. Окрім того, приміщення мають відповідати умовам безбар'єрності, санітарним і протипожежним вимогам», - розповідає Ольга Андріїва.

За послугою підтриманого проживання із заявою та необхідним пакетом документів потрібно звертатись до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення територіальної громади за місцем проживання.

Із кожним отримувачем соціальної послуги чи його законним представником після прийняття рішення про надання соціальної послуги, визначення ступеня індивідуальних потреб та складання Індивідуального плану укладається договір про надання соціальної послуги.

Наразі для внутрішньо переміщених осіб соцпослуги підтриманого проживання та стаціонарного догляду надаватиметься за рахунок коштів державного бюджету.

Відповідний Експериментальний проєкт започатковано Міністерством соціальної політики України. Він дає можливість дієздатним внутрішньо переміщеним особам похилого віку та особам з інвалідністю отримувати таку соціальну послугу за принципом «гроші ходять за людиною». Проєкт діятиме до 31 грудня 2025 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux